Det er på sin plass med en litt mer detaljert beskrivelse av
hvordan enkelte jule-for-bereder seg. Altså, hvordan vi bereder juleforet. I
min verden har det alltid vært ribbe, medisterkaker og pølse til jul. Gjerne
med knyttneve-vørterøl til, men juleøl og akevitt har dukket opp de senere år
som helt greie alternativer. Man blir vel voksen, da.
Pappa med jule-for-bereder-forkleet er et av de fineste
minnene jeg har fra barndommens jul. Ingen slo liksom ribba hans, uansett. Selv
om han resten av året var heller lam på kjøkkenfronten var han reine Hellstrøm
på julaften. Bare blidere. Surkål og rødkål, tyttebær og rosenkål på bordet.
Det gamle fatet med gullkant var fylt med medisterkaker, pølse og ribbebiter.
Bestefar som røyka en sigarillo mens vi ventet på potetene. Kjøkkenet lå badet
i potetdamp og stekos, og langt inni skodda sto det en diger bolle med riskrem
klar. Jeg tror nok alle forspiste seg hver eneste julaften. Først på middag, og
så kappspising av riskrem. Broren min er sikkert kretsmester i riskrem, jeg
tror han spiste sju porsjoner under julemiddagen for fire år siden. Men så har
han trent siden han var liten, da. Den gangen var det egentlig viktigst å bli
ferdige med middagen så fort som mulig, og så lide seg gjennom at de voksne tok
oppvaska før vi kunne se på pakkene. Og nå er det vi som sitter og sitter, og
sitter ved bordet. Og prater, spiser, spiser og prater. Og rydder bort absolutt
alt. Før noen får røre pakkene. Slekt skahal føhølge slekters gang.
Jeg har etter mange år funnet ut at jeg egentlig ikke er så
glad i ribbe. Det er liksom så mye å rydde og fikse på den, av bein og fett og
svor, før den kan gapes over. Og det som skal spises er ofte ganske tørt, så de
senere åra har jeg styrt mer og mer unna den. Den også. Tidligere har jeg
proklamert at jeg ikke spiser den hvite pølsa. Jeg syns rett og slett ikke den
smaker så godt, så de få gangene jeg har spist den, har rett og slett vært av
høflighet. Nå vil kanskje de som kjenner meg stusse litt over at jeg noensinne
spiser av høflighet, siden det kan virke som om jeg mer enn gjerne spiser
uansett. Men her har vi altså det velkjente og bekreftende unntaket. Den hvite
pølsa tiltaler ingen av sansene mine. Og da sitter jeg igjen med
medisterkakene. Som til gjengjeld er fantastisk gode. Om de er laget riktig.
Siden riktig for meg er det samme som pappas standard, er det viktig at de er
grove, har litt for mye salt og pepper, og at de er litt sånn
tørr-sprettball-aktige. Ikke så lett å få tak i, med andre ord. Derfor er jeg
overlatt til meg selv, og en god del flaks, når jeg skal gjenskape pappas
medisterkaker til jul. For av pappas mange egenskaper, så arvet jeg kanskje
evnen til å overse en god oppskrift når jeg ser en. Og da kan det slå begge
veier.
I dag tror jeg kanskje jeg fant hemmeligheten. Det er viktig
med grov medisterdeig, det har jeg skjønt lenge. Og salt og pepper. Men jeg
følte meg litt gæren, så jeg knakk rett og slett ett egg oppi. Og siden jeg var
i siget, så helte jeg på med litt revet muskat. Og rørte. Har sett på TV at
skjea skal dyppes i kaldt vann, og at den andre handa fikser resten. Vel. Det
gikk nok litt i surr der, men omsider var stekepanna full av små kaker med fin
stekeskorpe. Og jeg var full av kald og våt medisterdeig. Forventningene til
julemiddagen vokste, og det var helt ok med en prøvesmak. Faktisk var det
såpass ok at jeg tok en til, for å være sikker på at jeg hadde truffet blink.
Og de bittesmå kakene var jo bare til å erte med. Jeg måtte egentlig ha et par
ekstra, siden det nå begynte å nærme seg mattid uansett. Og etter hvert som jeg
arbeidet meg nedover i haugen med medisterkaker bestemte jeg meg for å se på
denne stekinga som en øvelse.
Jeg rekker nok uansett både å kjøpe inn og steke nye til
julaften. Og om jeg skulle glemme hvordan jeg gjorde det, så har jeg jo nå
skrevet noe som på en god dag kan kalles en oppskrift.
Gledelig Jule-for-beredelse!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Legg gjerne igjen en hilsen til Hagegynga her. Jeg er glad for alle kommentarer og tilbakemeldinger